Vragen worden juist niet overgeslagen!

Wat is kathak?

Een dansvorm uit Noord-India die zich kenmerkt door complex ritmisch voetenwerk, pirouettes, expressie en elegantie. Bekende stukken uit het kathakrepertoire zijn o.a. Teentaal, Tarana en Thumri. Kathak kent invloeden uit zowel het Hindoeïsme als de Islam, en put ook veel uit het dagelijks leven. Tevens heeft het dans- en muziektechnisch ook enkele overeenkomsten met flamenco. Hoewel veel Indiase dansvormen die we in Nederland kennen bekend staan als voormalig tempeldansen, is dit voor kathak niet per se het geval. Een kritische geschiedenis laat zien dat kathak meer relatie heeft met reizende volkeren/ gemeenschappen dan met tempels. Tijdens de Mughal-era in India, werd het repertoire van kathak in het hof van de Sultans uitgebreid. Zo kwam ook het aspect van amusement in de dans. Kortom, een intrigerende dans! Bij Niembooda benaderen we kathak altijd multidisciplinair. Je leert niet alleen je lichaam in de stijl van kathak te bewegen, maar je krijgt bijv. ook muziekles. Ritme en dans zijn met elkaar verweven.

Hoe snel leer je kathak?

Kathak kan je je leven lang leren, maar na ongeveer 1,5-2 jaar kan je een goede basis hebben. Als je van nature een goed ritmegevoel hebt, zal je sneller dingen oppakken. Hetzelfde geldt ook voor het onthouden van compositiesUiteindelijk is je eigen inzet bepalend. Hoe meer je oefent, hoe meer je lichaam aan de danstaal gewend raakt.

 

Riyaz riyaz riyaz/ practice practice practice/ oefenen oefenen oefenen   

 

Kathak is een studie en je kan er zoveel van leren als je zelf wilt. Daarom dat iedereen die bij Niembooda danst een dansstudent is. Maak je je huiswerk tussen de lessen door, dan leer je kathak sneller. Oefen je alleen in de les, dan gaat het iets langzamer. Beide manieren is prima. Zolang je maar open staat voor je leerproces en reflectie daarop : ). Wil je bijv. snel optreden, dan moet je zelf ook veel trainen. Het is dus belangrijk dat je ambitie of doel in lijn zijn met je training.

Wat zijn de kosten van je lessen?

Betalingen vinden voorafgaand aan een lesblok of individuele les plaats. De duur van de lesblokken kan variëren, vooral in Coronatijd. Algemene prijsindicaties zijn:

€ 5 voor een online proefles in groepsverband

€ 9 voor een online workshop in groepsverband

€ 40 voor een online privéles

Wil je meer willen weten, app me even ; )

Wat draag ik tijdens een dansles?

In ieder geval je ghungeroos! Die kan je ook bij mij bestellen. Verder wil ik geen dingen opleggen. Dus draag wat fijn voor je voelt om in te dansen. MAAR, geen rok met panty bijvoorbeeld : ) (yep, heb ik meegemaakt). Ik draag zelf altijd een kurti omdat ik dan meer in mijn ‘kathak vibes’ kan zijn. Het allerbelangrijkste: neem je leergierigheid en enthousiasme mee!

Kan ik ook in India lessen volgen?

Alles is bespreekbaar. Er zijn ook al enkele studenten in Delhi geweest om een paar danslessen te volgen.

Geef je ook les aan kinderen?

Nog niet. : ) Ik denk hier wel over na, dus laat me weten als je interesse hebt

Ik ben al ietsje ouder, kan ik nog kathak leren?

Ja hoor. Waar een wil is, is een weg! Misschien dat je lichaam iets meer training nodig heeft, maar ook dat is te overzien. Ik ben pas met kathak begonnen toen ik 26 was. Daarvoor heb ik wel altijd gedanst, met name bollywood en flamenco. Ik zie nu studenten beginnen die ouder zijn toen ik begon. En guess what, ze pikken het sneller op! Dat is toch prachtig : ) #docentenhart

Waar werk je naartoe met kathak?

Het verschilt per persoon. De 1 danst graag omdat kathak een vorm van meditatie is, omdat het leuk is om lessen te volgen en de ander om op te treden. Het kan allemaal!

Mijn vraag staat er niet tussen…

… app me dan! : D < 3